Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Titlul spune totul!

marți, 25 mai 2010

Vecinii...


Ne aflăm în anul de graţie 2010. Criza n-a trecut, încă ne luptăm cu guvernarea ineficientă, poporul e din ce în ce mai mult pe cale să erupă în urma măsurilor anunţate de "prezidenţialul" Băsescu... nivelul de trai e în continuă scădere, oamenii care nu îşi mai permit nici măcar să îşi plătească ratele etc etc etc.
Ca să nu mai menţionez că încă îi aşteptăm pe americani. Cum? Prin politica de orientare pro-americană pe care o dezvoltăm pe scena internaţională, pe care ipocriţii noştri aleşi nici măcăr nu au bunul simţ să şi-o asume. Să vedem dacă o sa ajungem să plătim pentru acest pupincurism de primă clasă sau o să ne arunce şi nouă o firimitură...poate de F16. Bineînţeles, pe banii noştrii.
Oare politica noastră externă nu ar trebui să fie influenţată de Balcani? E adevărat, că făcând parte atât din Alianţa Nord- Atlantică, cât şi din Uniunea Europeană şi nu trebuie să ne izolăm în regiune. E ca şi cum am încerca să democratizăm Rusia.
Probabil vă întrebaţi de ce am numit articolul Vecinii.... Pentru că m-am gândit să facem o trecere rapidă în revistă a vecinilor noştri, una foarte rece. Here I go:
* Ucraina - preşedinte pro-rus (V. Ianukovici), care în mod sigur va duce o politică externă favorabilă Rusiei. Nici nu se poate pomeni de o posibilă integrare în UE, pentru că reprezintă o zonă tampon între Rusia şi Occident şi nu şi-ar permite să izoleze Kremlinul;
* Republica Moldova - (De fapt, Basarabia noastră, dar e un alt subiect pe care o să vi-l propun cu proximă ocazie) momentan are un preşedinte interimar pro-occidental (Ghimpu), este posibilă o apropiere de România;
* Spaţiul ex-iugoslav - încă este o zonă de conflict;
* Bulgaria - prin investiţii străine, voluntar sau involuntar, a reuşit să afecteze economia românească prin modernizarea litoralului;
* Ungaria - având strânse legături cu minoritatea de etnie maghiară de la noi (cea mai numeroasă, de altfel), vecinii noştrii de la Vest pot oricând incita această minoritate (vezi chestiunea legată de Ţinutul Secuiesc).
Cu speranţa că nu am fost prea dur sau prea pripit în judecata mea, vă aştept comentariile.
Cu profund respect,
Marian I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu